Als klein bedrijf heb je niet de marketingbudgetten van de grote jongens, maar dat betekent niet dat je geen grip kunt krijgen op je online reputatie. Sterker nog, je reputatie is misschien wel je grootste troef. Klanten kiezen steeds vaker voor bedrijven die betrouwbaar, authentiek en betrokken overkomen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw imago net zo sterk is als je product of dienst?
Het Reptrak-model biedt een wetenschappelijk onderbouwde manier om de reputatie van een bedrijf in kaart te brengen en te verbeteren. Dit model, dat oorspronkelijk is ontwikkeld voor grote multinationals, is ook perfect toepasbaar op kleinere ondernemingen. Het helpt je te ontdekken waar je reputatie op dit moment staat en waar er kansen liggen om je positie te versterken.
Het Reptrak-model beoordeelt reputatie op basis van zeven strategische pijlers: Product & Diensten, Innovatie, Werkgeverschap, Bestuur, Maatschappelijke Betrokkenheid, Leiderschap en Financiële Prestaties. Het model geeft inzicht in hoe jouw bedrijf wordt waargenomen op deze pijlers en waar verbeteringen mogelijk zijn.
En dat laatste kun je dus actief beïnvloeden door bijvoorbeeld mooie verhalen te delen. Hoe werkt dat precies? Wat zijn de pijlers en hoe kun je die beïnvloeden?
Product & Diensten: Wat maakt jouw bedrijf uniek?
De basis van een goede reputatie is simpel: een goed product of een uitstekende dienst. Zorg ervoor dat je klanttevredenheid hoog is en verzamel reviews op platforms zoals Google, Facebook of Trustpilot.
Je kunt bijvoorbeeld klanten vragen om reviews achter te laten of je kunt communiceren over je producten of dienstverlening. Maar goed, dat neigt vaak wel naar reclame en daar moet je een beetje mee oppassen.
Innovatie: Blijf vernieuwen, ook als klein bedrijf
Je hoeft geen tech-gigant te zijn om innovatief te zijn. Innovatie zit ook in hoe je je klanten bedient, hoe je je marketing aanpakt of hoe je je processen efficiënter maakt. Denk aan nieuwe manieren om met je klanten te communiceren, zoals een WhatsApp-service of gepersonaliseerde video’s.
Je kunt vertellen dat je innovatief bent, maar het werkt nog veel beter om te laten zien hoe je innoveert. Deel bijvoorbeeld verhalen over hoe je ontwikkelt, door ‘achter de schermen’-content te delen hoe je een bepaalde dienst of product verbetert.
Werkgeverschap: Hoe aantrekkelijk ben jij als werkgever?
Ook als je maar een klein team hebt, is een goede reputatie als werkgever belangrijk. Zorg voor een fijne werkomgeving en communiceer dit. Mensen werken graag bij bedrijven met een positieve uitstraling en dat straalt ook af op je klanten.
Zorg dus goed voor je ‘employer branding’ door te laten zien hoe je goed werkgeverschap in de praktijk brengt. Deel dus verhalen van de werkzaamheden of laat collega’s aan het woord waarin ze uitleggen hoe het is om bij jouw bedrijf te werken.
Bestuur: Transparantie en eerlijkheid winnen vertrouwen
Mensen doen graag zaken met bedrijven die eerlijk en transparant zijn. Ben je open over je prijzen, je werkwijze en hoe je omgaat met feedback? Transparantie bouwt vertrouwen op.
Deze pijler gaat vooral over wat je doet, minder over wat je communiceert. Het werkt goed om persoonlijk te communiceren, je gezicht te laten zien.
Maatschappelijke betrokkenheid: Hoe draag jij bij aan de wereld?
Consumenten vinden het steeds belangrijker dat bedrijven een positieve impact hebben. Ook als klein bedrijf kun je hierop inspelen, bijvoorbeeld door lokaal betrokken te zijn, duurzaam te werken of een goed doel te steunen.
Deel content over je verduurzaming, je relatie met leverancier of de goede doelen die je steunt. Zet je betrokkenheid in de spotlight en dat straalt positief af op je merk.
Leiderschap: Hoe onderscheid jij je als ondernemer?
Als ondernemer ben jij het gezicht van je bedrijf. Klanten kopen niet alleen je product, maar ook jouw visie, energie en passie. Door jezelf als expert in jouw vakgebied te positioneren, bouw je aan je reputatie.
Het werkt goed om persoonlijke blogs te delen met je visie, bijvoorbeeld op je website en je LinkedIn. Kies een thema dat dicht bij je ligt en laat zien dat je daar verstand van hebt.
Financiële prestaties: Betrouwbaarheid en stabiliteit
Ook al ben je een klein bedrijf, klanten willen weten dat je er morgen ook nog bent. Communiceer stabiliteit en betrouwbaarheid zonder pocherig over te komen. Deel bijvoorbeeld mijlpalen, zoals “5 jaar succesvol actief” of “1000 tevreden klanten geholpen.”
Het werkt bijvoorbeeld goed om klantsuccessen te delen. Laat zien dat je groeit, dat geeft vertrouwen dat je op de goede weg bent en dat is aantrekkelijk voor nieuwe klanten en nieuwe collega’s.
Het zijn dus 7 pijlers waarmee je bewust kunt werken aan je reputatie. Het Reptrak-model biedt een helder framework om je reputatie te analyseren en te verbeteren. Door structureel aandacht te geven aan deze pijlers, bouw je aan een sterk en betrouwbaar imago. En ja, dat lijkt meteen heel veel en moeilijk, maar niets is minder waar. Je kunt niet alles meteen doen. Kies bijvoorbeeld de drie belangrijkste voor je merk of ga voor het laaghangend fruit. Wat je ook kiest, het belangrijkste advies is: ga ermee aan de slag!
Written by : Michiel
Michiel de Ruijter is de oprichter van Ruijterlijk. Hij heeft als voormalig journalist, PR-adviseur en tekstschrijver veel ervaring met het maken en delen van verhalen. Dat combineert hij tot zijn functie als contentstrateeg en ceremoniespreker