Parlante Werk

Hoe alles leidde tot het worden van ceremoniespreker

Ik trouwde op 16 december met mijn grote liefde en heb dus van heel dichtbij meegemaakt wat het is om te trouwen. Door die ervaring wist ik ook zeker dat ik andere mensen net zo’n mooie dag wil bezorgen, vol mooie, warme, emotionele en liefdevolle anekdotes. Die puzzel viel toen pas op zijn plaats, terwijl ik eigenlijk mezelf al enorm lang aan het voorbereiden ben op een leven als ceremoniespreker.

Interesse in  mensen

Op 6 september 1982 ben ik geboren in het Brabantse Mierlo, ik woonde het grootste deel van mijn leven in het naastgelegen dorp Geldrop en verhuisde op mijn 18e naar Utrecht om psychologie te studeren.

Ik was altijd al geïnteresseerd in mensen en kon goed luisteren en dat wilde ik combineren in mijn baan. Na vier jaar vertrok ik in 2005 naar Spanje om daar een half jaar te werken en een nieuwe taal te leren. Van dat laatste kwam niet veel terecht, maar dat was wel het moment waarop ik mijn eerste echte stappen zette in het schrijven van reisverhalen. Ik schreef al wel eerder verhaaltjes online, maar het ontbrak aan publiek. Eigenlijk was hij een van de eerste bloggers, nog voordat bloggen bekend was.

Zoeken naar persoonlijke verhalen

De studie psychologie werd het niet meer helemaal, maar de interesse voor mensen en het schrijven bleef en dus besloot ik om journalistiek te gaan studeren. In sneltreinvaart schoot ik door mijn studie en kon aan het werk bij het Eindhovens Dagblad. Daar leerde ik pas echt goed interviewen en schrijven, maar dat nieuwsjagen was toch ook niet helemaal mijn ding. Het was veel mooier om leuke, persoonlijke verhalen te schrijven. Ik schreef liever over de passie van iemand die 40 jaar lang bij de bijenvereniging zat, dan over louche deals of ongelukken.

Positieve verhalen

Na bijna 4 jaar maakte ik een overstap naar de wereld van de PR als tekstschrijver. In de PR ga je eerder uit van het positieve dan van het negatieve en dat was precies wat ik zocht. Zo was ik elke dag bezig met het interviewen van mensen over hun vakgebied om er als ghostwriter een verhaal van te maken. Dat betekent dat ik me snel moet onderdompelen in de wereld van mijn gesprekspartner, zodat ik namens hem een zo goed mogelijk verhaal kan schrijven. In deze baan kreeg ik ook de mogelijkheid om trainingen te volgen in het schrijven van speeches en in het presenteren ervan.

De ideale combinatie

Als je het zo op een rijtje zet, is het dus eigenlijk best heel logisch dat ik ceremoniespreker wilde worden. Het gaat om het interviewen van mensen, het gaat om het opschrijven van dat verhaal, het gaat dus ook om luisteren het gaat om de liefde en dus is dat positief en het gaat om dat verhaal zo goed mogelijk vertellen. Alle elementen waar ik me al jaren mee bezig heb gehouden, worden nu gecombineerd in deze ene functie. Een betere voorbereiding is er dus eigenlijk bijna niet mogelijk. Zo leverde mijn eigen huwelijk niet alleen een mooie dag op, maar ook meteen een nieuwe roeping.

Ik ben klaar om die roeping te gebruiken voor jullie speciale dag.

Michiel

Michiel de Ruijter is de oprichter van Ruijterlijk. Hij heeft als voormalig journalist, PR-adviseur en tekstschrijver veel ervaring met het maken en delen van verhalen. Dat combineert hij tot zijn functie als ceremoniespreker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *