Categories: Tips

Michiel

Share

We gebruiken er verschillende namen voor; trouwgelofte, trouwbelofte of weddingvows. We bedoelen er denk ik allemaal hetzelfde mee. Op het “moment suprême” spreek je naar elkaar uit waarom je elkaar zo lief vindt. Maar waar en hoe begin je in hemelsnaam..?

Het blijkt voor veel stellen zo lastig om op te schrijven en te vertellen wat ze diep verstopt voelen;  hoe graag ze dat ook willen delen. Vandaar dit superhandig stappenplan! Zo schrijf je heel eenvoudig de mooiste woorden, recht uit je hart, helemaal afgestemd op wie en hoe jullie zijn en op de sfeer van jullie ceremonie!

Stap 1: Spreek een lengte af

Je wilt niet dat 1 van de 2 maar een paar regels vertelt, terwijl de ander zich helemaal laat gaan. Als je eenmaal begint met schrijven, komt het nogal eens voor dat je te enthousiast raakt en niet weet waar je moet stoppen. Wat is de ideale lengte?

Die is er niet echt, maar maak het niet te lang, omdat de ceremonie toch al vol zit met mooie woorden. Tussen de 3 en 5 minuten is vaak prima om een mooi verhaal te vertellen. Een gemiddelde spreker vertelt met ongeveer 130 woorden per minuut, dus dan is een lengte van 400 tot 650 woorden voldoende.

Stap 2: Bedenk wat je wilt vertellen en hoe je dat wilt vertellen

De naam trouwbelofte spreekt eigenlijk al voor zich, omdat je iets aan elkaar gaat beloven voor tijdens jullie huwelijk. Dat ‘iets’ mag je zelf bepalen, want daar zijn geen echte regels voor. Het is wel goed om te beseffen dat het niet alleen draait om wat je aan elkaar belooft, want dat is slechts een klein onderdeel van deze speech.

Het gaat er veel meer om dat je vertelt waarom jouw partner de ideale match is, waarom jullie bij elkaar passen en waarom dit huwelijk fantastisch zal worden. Vervolgens beloof jij een aantal zaken waarmee je dit huwelijk wilt laten slagen.

Het is dus erg belangrijk dat je vooraf weet welke elementen je trouwgelofte moet hebben, voordat je begint met schrijven. Dat voorkomt dat je vastloopt. Als je het moeilijk vindt om dat te bedenken, kunnen deze vragen je op weg helpen:

 • Denk aan jullie eerste ontmoeting: waar was je, hoe ging dat, wat voelde je toen je hem/haar voor het eerst zag en hoe verliep dat contact?
 • Wanneer sloeg de vonk over, was dat wederzijds en hoe liet je dat elkaar weten?
 • Hoe of waardoor is dat gevoel gegroeid de afgelopen jaren toen je hem of haar beter leerde kennen?
 • Waarom hou je van hem of haar?
 • Welke eigenschap van de ander maakt jou gelukkig?
 • Welke waardevolle momenten heb je samen meegemaakt en waarom waren die waardevol?
 • Als je hem of haar wilt beschrijven in een aantal woorden, wat zouden die woorden zijn?
 • Wat zijn de beste eigenschappen van hem/haar?
 • Waar kun je veel van hem of haar leren?
 • Waarom zijn jullie een ideale match?
 • In hoeverre lijken jullie op elkaar en waarmee verschillen jullie?
 • Wat hoop je nog meer samen mee te maken?
 • Waarom willen jullie trouwen?
 • Wat verwacht je van dit huwelijk?
 • Hoe wil jij dit huwelijk laten slagen?

Je hoeft niet al deze vragen te beantwoorden in je verhaal natuurlijk, maar door het nadenken over de invulling, kom je wel in de juiste sfeer voor het schrijven.

Let op: bij het beantwoorden van de vragen is het wel heel belangrijk waarom dat is. Je kunt benoemen dat iemand fantastisch is, maar het is veel leuker om uit te leggen waarom hij of zij dan fantastisch is met mooie voorbeelden of anekdotes. Dat maakt een verhaal krachtiger en persoonlijker.

Hoe persoonlijker de trouwgelofte, hoe specialer het is. Dat is meteen het antwoord op de vraag hoe je dit moet vertellen. Het is jouw verhaal aan hem of haar, dus gebruik je eigen gevoel en stem, je eigen tone of voice. Je mag het met humor doen, vol romantiek of met af en toe een traan. Het gaat erom dat je er zelf comfortabel bij voelt…

Stap 3: Begin met schrijven

Je begint pas met schrijven als je alle elementen hebt verzameld en je weet wat je wilt schrijven. Je hebt dus alles genoteerd en je zit met een leeg vel voor je. En dan? Dan komt het moeilijkste van het hele schrijven, want de eerste zin is de belangrijkste zin van je hele verhaal. Die zin bepaalt namelijk de richting van je betoog en moet meteen knallen.

Het is niet verstandig om een ‘en toen en toen en toen’- verhaal te maken in chronologische volgorde van jullie geschiedenis, want dat is niet boeiend voor de gasten. Begin juist met het meest leuke/spannende/mooie element van je verhaal. Dus val meteen binnen met die onvergetelijke anekdote, de reden waarom jullie samen zijn of waarom jij denkt dat dit huwelijk fantastisch zal zijn.

In de rest van de tekst kun je dan onderbouwen waarom je dat vindt met allerlei details, voorbeelden, uitleg, anekdotes of andere bewijsvoering. Op het einde van je verhaal schrijf je dan toe naar jouw belofte: dus wat jij eraan zal doen om je partner altijd gelukkig te laten zijn.

Let op: het komt wel eens voor dat de bruid of bruidegom zich laat inspireren door een romantische film en een tranentrekker wil opschrijven, om maar te laten zien hoe verliefd hij of zij is. Doe dit vooral niet, want het komt niet geloofwaardig over. Wees jezelf en oprecht, dan komt het zeker goed.

Stap 4: Maak er een goed leesbaar document van

Je wilt niet tijdens je ceremonie op een blaadje speuren naar de juiste woorden, dus zorg dat je de woorden in het juiste format zet. Het helpt als je een groot lettertype (14) pakt en de regelafstand op 1,5 zet. Daarnaast is het verstandig om elke zin om een nieuwe regel te laten beginnen en om te werken met witregels, zodat je voldoende rust op de pagina hebt staan. Een witregel help tijdens het voorlezen ook om wat meer rust in te bouwen, zodat je beter verstaanbaar bent voor je publiek.

Let op: laat het even weten als je behoefte hebt aan een invulformulier, waarin je alleen maar je eigen tekst hoeft te kopiëren. We kunnen het leven nog net een stukje makkelijker voor jullie maken.

Stap 5: Oefen je speech

Een speech schrijven is de eerste stap, een speech uitspreken is echter wat anders. Lees het verhaal een paar keer hardop voor en je zult merken dat sommige zinnen toch net wat beter kunnen. Blijf dus schaven aan de tekst totdat alles lekker loopt en de tekst makkelijk uit te spreken is. Hoe soepeler de tekst loopt, hoe makkelijker het is om te vertellen, want waarschijnlijk ben je toch al redelijk zenuwachtig op het moment zelf. Met een goede voorbereiding is dat gevoel voor een groot gedeelte weg te nemen!

Stap 6: Pak je moment en geniet

Er zit veel stress in de voorbereiding van jullie dag, de dag zelf vliegt voorbij en opeens is het moment daar dat je mag vertellen. Zorg vooraf dat je ceremoniespreker of getuige jouw speech heeft, zodat je daar geen zorgen over hebt.

Spreken voor een grote groep kan voor veel mensen spannend zijn, maar gelukkig zit de zaal vol goede bekenden en weet je zeker dat je een goed verhaal te vertellen hebt. Blaas daarom een keer goed uit, kijk de zaal in, glimlach naar iedereen en begin met het voorlezen van die perfecte eerste zin. Je zult zien dat je in een flow raakt en dat dit meteen voelt als de mooiste speech die je naar elkaar zult uitspreken.

Heel veel succes én vooral plezier tijdens het schrijven van je trouwgelofte. Geniet van elkaars mooie woorden!

Leave A Comment

Related Posts