Categories: Werk

Michiel

Share

Zonder de juiste input, kan ik geen mooi verhaal maken. Mijn verhaal wordt beter, heeft diepgang en krijgt kleur met de juiste elementen die ik uit mijn interviews moet halen. Maar hoe interview je mensen die je eigenlijk nog niet kent? In deze blog deel ik mijn werkwijze om tot de juiste informatie te komen. En dat heeft alles te maken met goed luisteren.

Een uitnodiging tot antwoorden

We leren allemaal op jonge leeftijd om met elkaar te praten. De één zegt wat, de ander reageert. Het is zelfs vaak zo dat mensen alleen maar luisteren om hun eigen reactie te kunnen geven. Let daar maar eens op in het volgende gesprek dat je hebt. Luistert de ander echt naar wat je zegt of luistert de ander om zelf te kunnen reageren? Begint de ander bijvoorbeeld meteen over zichzelf óf komt er een vervolgvraag als uitnodiging om meer te vertellen?

De kern van het verhaal

Als journalist ben ik getraind om het laatste te doen. Ik stel vragen, luister naar het antwoord en stel nog meer vragen om tot de juiste informatie te komen. Met vragen en doorvragen kom je tijdens een gesprek tot de kern van het verhaal. Als journalist was ik altijd op zoek naar iets nieuws of iets interessants. Dat probeer ik ook te doen in de interviews met de koppels, maar toch zijn dat andere gesprekken dan mijn journalistieke interviews.

Vertrouwen opbouwen

In mijn tijd als journalist kende ik mijn gesprekspartner vaak al goed, want ik ging goed voorbereid op pad. Het verhaal zat eigenlijk al in mijn hoofd en het interview gebruikte ik voor de leuke citaten of om achter zaken te komen die ik nog niet wist. Dat betekende soms ook dat je kritisch moest zijn, andere invalshoeken moest gebruiken en af en toe een stilte liet vallen om de ander te laten praten. Je moest in een korte tijd een vertrouwensband opbouwen, zodat de ander zich comfortabel zou voelen om informatie te delen met me.

Een vertrouwensband opbouwen om informatie te delen

Vooraf nadenken

Ik leerde vooral heel erg opmerkzaam te zijn als iemand iets met me deelde. En die opmerkzaamheid helpt me enorm bij de interviews voor mijn ceremonies. Mensen vinden het vaak heel lastig om over zichzelf te praten óf om over de ander te praten. En dat maakt het voor mij natuurlijk heel erg lastig, omdat ik nieuwe mensen voor me heb. Ik stuur daarom altijd eerst een vragenlijst op ter voorbereiding. Die lijst zorgt dat de stellen al vooraf gaan nadenken over mogelijke antwoorden en dat brengt al wat creativiteit op gang.

Enige bron van informatie

En dan nog komt het wel eens voor dat stellen niet alles willen of kunnen vertellen. En dan komt mijn achtergrond van pas, want juist bij deze gesprekken is het zeer belangrijk dat ik een vertrouwensband opbouw. Het stel moet zich comfortabel genoeg voelen om me te voorzien van al hun relevante verhalen. Ik moet dit gesprek namelijk gebruiken als basis voor mijn liefdesverhaal en ik moet de personen in 3 uur dus goed leren kennen. Ik ken ze namelijk verder niet, dus dit is mijn enige bron van informatie. En ik moet ze zo goed leren kennen, dat het lijkt alsof ik ze al jaren tot mijn beste vrienden mag rekenen.

Het moet lijken alsof we al jaren beste vrienden zijn

Altijd zoeken naar het waarom

Ik weet vooraf niet waar het gesprek naartoe gaat en dan komt de kunst van het luisteren om de hoek kijken. In het begin zijn de vragen nog makkelijk en de antwoorden wat oppervlakkig. De eerste antwoorden gaan bijvoorbeeld over hoe lief de ander is, maar met enkele vervolgvragen, komen we steeds dieper en hoor ik uiteindelijk waarom die ander lief is. Ik luister, stel een vervolgvraag en zo komt het gesprek steeds meer op gang. Mijn favoriete vraag is dan vaak: “Waar blijkt dat uit?”. Want daarmee komt de ander in de vertelstand en krijg ik mooie verhalen te horen.

Kleur aan het verhaal

En dat maakt het verhaal levendig. Hoe meer details naar boven komen, hoe meer kleur ik dit verhaal kan geven. En vaak geeft dag interview een prachtig beeld van het stel, hoe ze over elkaar denken en waarom ze goed bij elkaar passen. Dat wordt aangevuld met informatie vanuit de familie en vrienden, zodat ik zeker weet dat mijn beeld van het stel klopt. En heel soms, hoor ik zelfs nieuwe verhalen die te leuk zijn om niet te delen.

Ik luister graag naar jullie verhaal om dit te mogen delen voor jullie gasten. Wil jij dat ook? Ja, ik wil.

Leave A Comment

Related Posts